Circa 15.000 de locuri de cazare pun la dispoziţia turiştilor cele peste 1.000 de pensiuni şi vile de la mare, din staţiunile de pe Valea Prahovei şi din Braşov, potrivit unui calcul al ZF, care a folosit datele trimise de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).
În condiţiile în care toate locurile de cazare din pensiuni ar fi ocupate pe parcursul unui an, încasările totale ale acestor unităţi de cazare s-ar putea ridica la circa 65 de milioane de euro anual dacă se ia în calcul un tarif mediu de 50 de lei (12 euro) de persoană pe noaptea de cazare. Cu toate acestea, pensiunile raportează încasări mici, de unde se pune şi întrebarea câte dintre aceste unităţi nu raportează toţi turiştii primiţi şi lucrează la negru.
Mai mulţi consultanţi din turism sunt de părere că dintre unităţile de cazare cu activităţi în turism, pensiunile sunt cele care activează cel mai mult pe piaţa neagră, veniturile declarate fiind mai mici decât cele încasate, în condiţiile în care turiştilor cazaţi nu li se oferă bonuri fiscale.
"Nu cred că ar fi greşit dacă aş spune că majoritatea pensiunilor lucrează la negru, chiar dacă nu în totalitate. Spre comparaţie cu hotelurile afiliate la lanţuri internaţionale, care sunt obligate să respecte anumite reguli de funcţionare, cele mai multe pensiuni sunt adminstrate chiar de familiile care le deţin, anumite lucruri fiind astel mai uşor de «manipulat»", a declarat Lucian Marinescu, senior associate al companiei de consultanţă în industria ospitalităţii Trend Hospitality.
În staţiunile de pe Valea Prahovei, Braşov şi Constanţa sunt înregistrate circa 1.220 de pensiuni şi vile, arată datele din prima statistică oficială trimisă de către MDRT către ZF. Date legate de afacerile rulate de aceste pensiuni nu există în piaţă. Cele trei judeţe, Constanţa, Prahova şi Braşov, cumulează 46% din capacitatea