Peste 65% dintre bolnavii depistaţi cu rubeolă, în 2010, în ţări europene au fost înregistraţi la noi.
Boala este foarte periculoasă pentru gravide. Ultima statistică publicată de Centrul European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) arată că suntem ţara europeană cu cele mai multe cazuri de rubeolă. Această boală infecţioasă o fac mai ales copiii, însă gravidele riscă cele mai mari complicaţii.
Oficiali ai Ministerului român al Sănătăţii (MS) spun că situaţia nu e mai rea decât în anii trecuţi şi că de la an la an numărul cazurilor a scăzut. "La noi se face imunizare antirubeolă din 2007, pe când în alte ţări europene se face din anii ’70", e explicaţia Oanei Grigore, reprezentant al MS.
Cazuri şi la copii vaccinaţi
În raportul preliminar care arată situaţia cazurilor de rubeolă în Europa în primele trei luni din 2010 sunt anunţate 124 de îmbolnăviri noi în 24 de ţări. "Cele mai multe cazuri sunt raportate din România (80) şi Turcia (25).
73 de bolnavi nu erau vaccinaţi, iar 33 aveau o singură doză de vaccin", se arată în analiza ECDC. Rubeola e o boală infecţioasă care se transmite uşor de la o persoană la alta, pe cale aeriană, prin picături de secreţie eliminate în timpul strănutului, tusei, vorbitului. Se manifestă cu febră moderată, mărirea ganglionilor, pete roşii.
În România, majoritatea cazurilor apar la copii sub 1 an şi la cei între 1 an şi 4 ani. Raportări din 2009 arată că acoperirea vaccinală la copii a fost în medie de 96,5%, însă în opt judete (19%) a fost sub 95%.
Riscuri la gravide: avort, malformaţii la copii
Dacă boala apare la femeia gravidă în primele luni de sarcină, determină malformaţii la copil (surditate, cataractă, malformaţii cardiace, retard), avort, naştere prematură. "Dacă o gravidă face rubeolă acută în primele opt săptămâni de sarci