Guvernul este decis să modifice Codul Muncii până în luna octombrie, fie şi prin asumarea răspunderii în parlament. Noua lege ar trebui să stimuleze angajarea în regim part-time. Sursa: REUTERS
Flexibilizarea contractului individual de muncă, a contractelor colective de muncă şi a salariilor. Asta s-ar fi angajat guvernul să introducă în viitorul Cod al Muncii - care se vrea mai aproape de modelul european - în faţa oficialilor de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
În ciuda nemulţumirilor venite din partea unor sindicalişti, reprezentanţii patronatelor susţin că este binevenită o "relaxare" a actualului Cod al Muncii, având în vedere condiţiile stricte la angajare şi la concediere, dar şi formele de angajare part-time, "inoperabile" în acest moment.
Potrivit guvernanţilor, noile modificări ar trebui să fie gata în luna octombrie, alături de alte legi din domeniul muncii - Legea sindicatelor, Legea patronatelor şi Legea contractelor colective de muncă, scopul fiind "flexibilizarea forţei de muncă".
Pachetul de legi ar putea fi asumat de guvern
De altfel, premierul Emil Boc a reiterat săptămâna trecută, în cadrul unei emisiuni la postul public de televiziune, că acest "pachet de modificări legislative" se află pe agenda executivului şi că nu exclude varianta aprobării lui prin asumarea răs punderii în faţa parlamentului.
"Nu voi ezita să-mi asum din nou răspunderea în parlament pentru legi importante, dacă va fi cazul", a spus primul-ministru, care a subliniat apoi că nu se teme de moţiuni de cenzură. Potrivit acestuia, o decizie în privinţa asumării răspunderii pe acest pachet legislativ ar urma să fie luată însă în coaliţie. Până atunci, atât reprezentanţii sindicatelor, cât şi cei ai patronatelor aşteaptă să fie convocaţi oficial într-o comisie de dialog social pentru a negocia modificarea Cod