Doi consilieri locali şi alte 140 de persoane din Iaşi sunt cercetaţi de Direcţia Naţională Anticorupţie într-unul dintre cele mai mari dosare de fraudă economică din nordul ţării. Cei doi aleşi, consideraţi capii reţelei, sunt acuzaţi că împreună cu patronii a 15 firme ar fi angajat şomeri sau absolvenţi pentru a pune mâna pe subvenţii de la stat.
Nu mai puţin de 140 de persoane din localităţile ieşene Gorban şi Răducăneni vor da cu subsemnatul la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la sfârşitul lunii într-unul dintre cele mai mari dosare de fraudă din banii statului.
Mai citeşte şi:
Iaşi: Angajaţii de carton erau măcelari şi zidari
Funcţionarii de la Direcţia Agricolă Vrancea merg la CEDO pentru lefurile tăiate. Urmează disponibilizările
Angajările temporare deblochează piaţa muncii
Oamenii sunt cercetaţi pentru înşelăciune, spălare de bani, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată. În ultimii patru ani, aceştia ar fi reuşit să ţepuiască statul cu cel puţin un milion de lei.
Inginerii financiare
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, ideea afacerii ar fi pornit de la doi consilieri locali, la începutul lui 2007. Aleşii au pus la cale o reţetă de luat bani de la stat prin inginerii financiare. Lucian Lupu din Răducăneni şi Gabriel Barbălată din Gorban ar fi profitat de Legea 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, şi ar fi făcut avere.
În total, oamenii legii au luat în vizor 15 firme unde ar fi fost angajate pe perioadă nedeterminată absolvenţi sau şomeri cu vârste de peste 45 de ani care se încadrau în prevederile legii.
Angajaţi de formă
Mulţi dintre salariaţi nu lucrau efectiv, ci erau trecuţi în acte doar pentru ca patronii să pună mâna pe