Arestarea pentru spionaj de către FSB (ex-KGB) a secretarului Ambasadei României la Moscova
în urma unui „flagrant‘‘ şi declararea lui „persona non grata" au fost urmate de o măsură similară din partea României. MAE a anunţat ieri că România va expulza un diplomat rus de rang echivalent.
Ministerul român al Afacerilor Externe a condamnat, ieri, „încălcarea gravă de către autorităţile Federaţiei Ruse a prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961 prin reţinerea unui diplomat român acreditat la Moscova, precum şi prin tratamentul complet neadecvat aplicat acestuia‘‘. Potrivit articolului 29 din Convenţie, „persoana agentului diplomatic este inviolabilă. El nu poate fi supus nici unei forme de arestare sau detenţie‘‘. MAE a anunţat că, în urma declarării de către autorităţile de la Moscova drept „persona non grata" a secretarului I al Ambasadei României, Gabriel Grecu, a decis drept măsură de retaliere declararea „persona non grata" a unui diplomat rus de rang echivalent care, în mod similar lui Grecu, va trebui să părăsească România în 48 de ore. Decizia părţii române reprezintă escaladarea unui conflict diplomatic fără precedent între România şi Rusia. Surse diplomatice ne-au declarat însă că „escaladarea conflictului ar fi o prostie din partea României".
Rusia şi-a marcat superioritatea
Cunoscători ai procedurilor diplomatice ne-au declarat că, de regulă, astfel de cazuri se tratează pe canale diplomatice între statele implicate, fără ca informaţiile să fie divulgate, astfel că ceea ce face Moscova „este o demonstraţie", deoarece „nu actul de spionaj în sine a fost grav, ci se marchează ostilitatea şi superioritatea morală faţă de statul în cauză". Fostul ministru de Externe Teodor Meleşcanu consideră că „aceste imagini şi informaţii nu se dau. Dacă existau bănuieli, ele trebuiau prezentate statului în cauză", e