Cercetătorii de la Universitatea Napier din Edinburgh, Scoţia, au inventat un biocombustibil pe care l‑au obţinut din whisky distilat. Esenţa poate fi folosită de către autovehiculele ce rulează acum pe şosele, fără ca proprietarii lor să fie nevoite să le modifice, informează „The Daily Mail“.
Specialiştii de la Centrul de cercetare a biocombustibililor din cadrul Universităţii au lucrat doi ani la realizarea acestei esenţe, testând numeroase probe de whisky distilat, provenite de la distileria Diageo Glenkinchie din East Lothian, Scoţia.
Aceştia au folosit cele două produse secundare ce rezultă din procesul de fabricare a whisky-ului: lichidul din cazanele de cupru şi borhotul, ca bază pentru producerea butanolului ce poate fi folosit drept combustibil. Reprezentanţii Universităţii vor să creeze o companie cu ajutorul căreia să poată scoate biocombustibilul pe piaţă.
Potrivit lui Martin Tangney, directorul Centrului de cercetare şi coordonatorul proiectului, cel mai probabil, biocombustibilul va fi distribuit ca un amestec între substanţa obţinută de experţi (în proporţie de 5-10%) şi alţi carburanţi. „O cantitate de 5-10% înseamnă mai puţină benzină folosită, iar asta ar putea însemna foarte mult pentru mediu", crede Tangney.
10 % din totalul carburanţilor folosiţi ar trebui să fie rezervaţi biocombustibililor până în 2020, potrivit Uniunii Europene.
Povestea formulei biocombustibilului