Masajul ii regleaza pofta de mancare si-i creste imunitatea
Daca micutul tau a implinit deja trei luni si medicul pediatru nu a constatat anumite probleme de sanatate, poti incepe sa-i faci masaj cu incredere. Miscarile foarte lente nu-i irita pielea si nici nu-i afecteaza sistemul osos, extrem de fragil. Potrivit specialistilor, masajul ii stimuleaza digestia (inlaturand colicii) si ii regleaza pofta de mancare, ii stimuleaza circulatia sanguina si cea limfatica, ii creste imunitatea, organismul lui devenind mult mai rezistent in fata bolilor si il ajuta sa se odihneasca bine. Prin tehnicile de masaj ii deblochezi articulatiile, sporindu-i mobilitatea, si-i tonifici musculatura dezvoltandu-i o motricitate mult mai buna. De asemenea, daca micutul este agitat, il calmezi printr-un masaj usor.
Incepe cu miscari lente, fara sa fortezi
Masajul si gimnastica bebelusului sunt forme terapeutice de joaca, putand fi considerate primii pasi spre socializare. "La inceput se impune gimnastica pasiva, care nu face decat sa urmeze miscarile naturale ale copilului, fara a forta. Acestea sunt foarte utile bebelusului bine dezvoltat, dar cu atat mai mult celui mai putin dezvoltat, cu o musculatura hipotona sau celui prea gras", ne sfatuieste kinetoterapeutul Camelia Petre.
Sfaturi utile pentru pregatire
Incalzeste camera bine si dezbraca micutul complet. Nu inainte, insa, sa te asiguri ca ai la indemana tot ce-ti trebuie - un scutec nou, servetelele, uleiul sau lotiunea hidratanta. Apoi da-ti jos toate bijuteriile ca sa nu-l ranesti si incepe sedinta. Asaza copilul pe o paturica moale sau un prosop pus pe pat, culcat pe spate. Pune in palma o jumatate de lingurita de ulei, doar cat sa alunece palmele pe pielea lui. Nu uita sa incalzesti putin uleiul in palme inainte sa-l atingi pe cel mic. Lasa-ti mainile sa alunece lent pe gatul, pieptul, burtica si pic