Atenţia presei internaţionale a fost îndreptată şi astăzi către scandalul de spionaj izbucnit între România şi Rusia, în urma reţinerii diplomatului român Gabriel Grecu de către serviciile secrete ruse (FSB) şi declarării acestuia persona non grata.
Ce scrie prea rusă:
Serviciile ruse de securitate verifică posibilele contacte ale ofiţerului român Gabriel Grecu, prins în flagrant în timp ce încerca să obţină informaţii militare secrete de la un cetăţean rus, scrie Itar-Tass.
Potrivit unei surse din FSB, citate de agenţia rusă, un alt diplomat român atrăsese atenţia serviciilor ruse de securitate în 2008. Este vorba despre predecesorul în funcţie a lui Gabriel Grecu, Dinu Pistol (Dinu Pistolea - n.r.), fostul secretar I pe probleme politice de la Ambasada României la Moscova. Pistolea ar fi încercat să recruteze un cetăţean rus care avea informaţii despre situaţia din Moldova şi Transnistria, a spus sursa.
Citiţi şi:
Diplomatul român Gabriel Grecu, acuzat de spionaj, a sosit în ţară
Publicaţie rusească: România, un adversar al Rusiei, cu ambiţii ca în 1942
Presa internaţională: Cazul de spionaj ar putea complica şi mai mult relaţiile diplomatice dintre Moscova şi Bucureşti
Grecu, care anterior lucrase pentru Ambasada României din Armenia, a continuat contactele cu cetăţeanul rus şi după încheierea misiunii la Moscova a lui Dinu Pistolea, precizează Itar-Tass.
Informaţia apare şi pe site-ul agenţiei de presă Ria Novosti, care transmite că predecesorul lui Gabriel Grecu, care a părăsit Moscova în 2008, strângea informaţii analitice despre R. Moldova şi Transnistria, precum şi informaţii compromiţătoare despre persoane înalt plasate şi despre politicieni transnistreni.
Diplomatul român Gabriel Grecu, declarat persona non grata de Rusia pentru spionaj, a părăsit deja teritoriul rus, a declarat miercuri o su