După un sejur de doi ani în Penitenciarul Oradea, fostul şef al Secţiei penale din Tribunalul Bihor, Mihai Viorel, cere liberarea condiţionată. Condamnat în 2007 la 4 ani de închisoare pentru o şpagă de 150.000 de mărci germane, fostul magistrat se declară acum "îndreptat" şi apt să revină în societate.
BIHOREANUL a descoperit că drumul lui Mihai Viorel spre libertate a fost bătătorit chiar de conducerea Penitenciarului Oradea, care i-a dataviz favorabil fără o documentare serioasă şi pe considerente de-a dreptul hilare: cum că magistratul s-a "reeducat" ca spectator la meciuri de fotbal şi ca şi cititor de romane.
În realitate, însă, fostul judecător avea cu totul alte preocupări. Sub nasul gardienilor, a reuşit să divorţeze şi să-şi transfere averea pe numele neamurilor, pentru a scăpa astfel de confiscarea şpăgii dispuse prin sentinţa de condamnare. Evident, amănuntul nu apare în caracterizarea de pârnăiaş-model pe care comisia de liberare condiţionată din Penitenciar a înaintat-o judecătorilor chemaţi să se pronunţe în chestiune.
BIHOREANUL vă prezintă un exemplu grăitor al modului în care angajaţii statului îşi bat joc de normele sistemului judiciar, permiţând de cele mai multe ori ieşirea din închisoare a unor infractori notorii. Care, de regulă, se şi întorc...
"Tata hoţilor"
Judecătorul Mihai Viorel s-a ales cu această poreclă din vremea când conducea Secţia Penală a Tribunalului Bihor şi dicta soarta interlopilor din oraş. În final, tot din cauza lor a ajuns şi în spatele gratiilor. În baza denunţului unui escroc mărunt, Cornel Matei, mai cunoscut sub porecla Rizzo, Mihai Viorel a fost anchetat de procurorii DNA pentru luare de mită, fiind acuzat că, în 1998, a pretins 150.000 de mărci germane, din care ar fi primit efectiv 135.000, pentru a facilita eliberarea din arest a şase interlopi acuzaţi de şantaj, printre care şi Vio