Forma creierului ar putea oferi indicii cu privire la riscul de dezvoltare a tulburării cu o precizie de 90%. Un test rapid, necostisitor şi neinvaziv, aflat în faze de testare, ar permite descoperirea bolii la vârste mici, crescând şansele unui răspuns favorabil la tratament.
Cu ajutorul unui program pe calculator, specialiştii de la Colegiul „King's" din Londra recreează imaginea tridimensională a creierului, structura şi grosimea diverselor porţiuni. Ei compară apoi imagini reprezentând creierul persoanelor sănătoase şi al celor care suferă de autism şi stabilesc diverse modele ale creierului afectat de maladie. Dacă metoda este validată, ar putea deveni un test rapid şi necostisitor de a diagnostica această problemă complexă.
Diagnosticul, doar pe baza simptomelor
Bolile din spectrul autismului au o varietate de manifestări, de amploare variată. Tulburările de comportament social sunt greu de diagnosticat la copilul mic, cu o personalitate în formare, de aceea oamenii de ştiinţă încearcă să găsească metode sigure, care să poată fi folosite ca teste de screening la nivelul întregii populaţii.
Scopul acestor teste este de a descoperi boala înainte de împlinirea vârstei de doi ani. „Afecţiunea nu se vindecă, dar poate fi oprită în evoluţie prin administrarea tratamentului psihoterapeutic specific cât mai devreme", subliniază medicul Iuliana Eparu, specialist în psihiatria copilului şi adolescentului la Spitalul de Psihiatrie „Prof. dr. Al. Obregia" din Bucureşti.
„Există metode de diagnostic care sunt folosite experimental, în cercetare, însă pe scară largă, autismul se diagnostichează pe baza semnelor şi simptomelor clinice. În România nu putem folosi aceste teste nici măcar la nivel experimental, din păcate", completează medicul psihiatru.
Copilul Reacţionează greu la lumină
În cadrul unui studiu recent realizat la In