Suceveanca este profesoară de muzică populară pentru copiii care îşi doresc o carieră în folclor. Se bucură de reuşita lor şi face totul cu pasiune.
S-a născut în Mănăstirea Humorului, chiar în inima Bucovinei. Încă din copilărie şi-a dorit să cânte, aşa că o carieră muzicală era marele ei vis.
„Nu mai pun la socoteală anii din şcoală, când participam la concursuri cu elevii. Prima apariţie pe scenă, de o importanţă mai aparte, a fost la vârsta de 17 ani“, ne-a explicat Maria Macovei.
A participat la sute de spectacole
Aceasta ne-a povestit că atunci a fost pentru prima dată selecţionată la Trofeul „Floarea din Grădină“ şi a fost prima femeie din Suceava care a obţinut cel mai mare titlu la această competiţie. De atunci încoace a participat la sute de spectacole şi competiţii muzicale. „N-aş putea să spun cu exactitate la câte spectacole am fost pentru că sunt foarte multe şi la majoritatea am obţinut locul I“, a mai spus interpreta.
Ea este rapsod popular şi are în palamares aproximativ 60 de medalii, trofee şi diplome de locul I la concursuri naţionale şi internaţionale. „Din 1976 am decis că vreau să transmit şi altora cunoştinţele mele şi am început să predau ore de muzică la Palatul Copiilor, dar peste doar câţiva ani am renunţat şi am decis să merg la Casa de Cultură. De atunci predau copiilor pe care îi selecţionez eu“, ne-a explicat humoreanca. A predat ore de muzică populară pentru sute de copii, în ultimii trei ani a avut 70 de elevi, printre care Viorica Macovei, Angelica Flutur, Alexandru Brădăţan, Dănuţ Onoiu, Ancuţa Corlăţan şi Luminiţa Croitoru Chiriac.
Dă ore de canto gratuite
„Cel mai tânăr elev al meu are patru ani şi jumătate, Măriuţa Micuţaru, care a participat în acest an la Festivalul de la Costineşti, unde a primit premiul special pentru cel mai tânăr concurent. Ea