Senatorul UDMR a refuzat să participe în comisii la dezbaterea privind Agenţia Naţională de Integritate şi are un pronostic rezervat: legea pică la prima contestaţie la Curtea Constituţională. Sursa: CODRIN PRISECARU
La a treia încercare, Legea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) a trecut ieri de comisiile juridică şi pentru drepturile omului ale Senatului, de la dezbateri lipsind însă cel care a modificat-o drastic în dăţile precedente, senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
Argumentele de neconstituţionalitate reclamate însă de acesta au cântărit greu, chiar şi în absenţă, printre senatori, actul normativ fiind trimis către plen după un vot strâns, 9-7, în forma primită de la deputaţi, mai puţin prevederea referitoare la declararea averii de către sindicalişti. PSD s-a abţinut la vot, iar liberalii au recunoscut că dau undă verde legii doar din raţiuni politice.
Haşotti: votul PNL a fost strict politic
"Nu am vrut să particip la dezbaterea din comisii deoarece atât procedura de adoptare, cât şi prevederile introduse la Camera Deputaţilor sunt neconstituţionale", şi-a "motivat" absenţa senatorul UDMR Gyorgy Frunda.
El a adăugat că înfiinţarea comisiilor de cercetare şi prevederile legate de confiscarea averilor nejustificate sunt în contradicţie cu Legea fundamentală. "Sunt convins că legea va pica şi ne vom întoarce de unde am plecat la prima excepţie de neconstituţionalitate care se va ridica", a spus Frunda.
O poziţie similară în comisii au avut-o liberalii, care au invocat însă raţiuni politice pentru a vota legea. "Votul nostru a fost strict politic, în ciuda faptului că avem convingerea că sunt destule elemente neconstituţionale în acest proiect de lege", a recunoscut senatorul PNL Puiu Haşotti.
Până şi ministrul justiţiei Cătălin Predoiu, prezent la dezbateri, a admis că actul normati