Ioana Cristea, diagnosticată în urmă cu 10 ani cu neoplasm, este unul dintre puţinii supravieţuitori de lungă durată din România.
Ioana Cristea, 53 de ani, trăieşte de mai bine de 10 ani cu cancer la sânge, iar de aproape cinci ani boala ei se află în curs de vindecare. Face parte din „supravieţuitorii de lungă durată", încă puţini la număr în România.
„Este o luptă continuă care nu are momente de respiro. Eu am încercat tot ce era omeneşte posibil pentru a trăi - chimioterapie, radioterapie, operaţii, tratamentele cu anticorpi monoclonali, existente în ţară, precum şi pe cele din străinătate. Am zis un «nu» răspicat posibilităţii de a muri", spune Ioana, adăugând pe lista „armelor de luptă" şi sprijinul necondiţionat pe care i l-au acordat prietenii şi familia. „Este o putere foarte mare aceasta a familiei şi a prieteniei", scrie Ioana într-un e-mail în care a acceptat să vorbească despre boala sa.
Momente de cumpănă
Pentru că trece printr-un nou moment de cumpănă, Ioanei i-a fost dificil să accepte o întâlnire pentru a povesti mai mult despre această afecţiune, dar a promis că o va face îndată ce se va simţi din nou bine. „Acum lupt cu o complicaţie care ar putea să ducă din nou la cancer. Îmi amintesc însă de optimismul nebun pe care l-am avut după prima revenire şi lupt în fiecare clipă să îmi aduc aminte că am învins de două ori. Am fost multă vreme în stări vegetative, în comă, inconştientă, dar cred în continuare că viaţa trebuie trăită. Acum, când lupt cu al treilea posibil cancer, am nevoie de multă odihnă", scrie Ioana.
120 de citostatice şi 15 anticorpi monoclonali
Dacă în Europa de Vest proporţia pacienţilor diagnosticaţi cu cancer şi „vindecaţi" depăşeşte şi 80%, la noi în ţară această rată se menţine undeva între 20% şi 30%.
„Acum arsenalul de luptă este sofisticat: avem 120 de citostatice, 15 anticorpi monoclon