Un studiu efectuat de Asociaţia scriitorilor horticultori din Statele Unite ale Americii a relevat faptul că majoritatea persoanelor chestionate preferau să se bucure de aspectul unei grădini şi nu să participe la realizarea acesteia.
De aceea, aproape toate tendinţele în arta grădinăritului sunt pornite pe ideea de muncă mai puţină şi relaxare mai multă. Pentru prima dată, grădinăritul nu se transformă într-o competiţie între vecini pentru cea mai frumoasă peluză sau cel mai reuşit strat de flori, conform site-ului www.incasa.ro. Se pare, concluzionează scriitorii, că grădinarii s-au maturizat ca grup şi devin din ce în ce mai încrezători în abilitatea lor de a face alegeri bune pentru grădina lor.
Florile de grădină pretenţioase, „temperamentale“, pierd teren în faţa plantelor frumoase şi uşor de întreţinut, cum sunt coleus şi hortensiile. Se pare că se caută plantele specifice locului, oamenii pierzându-şi interesul pentru cele importate, dificile.
Grădini mai mici sau grădinăritul în spaţii mici
Continuând pe linia „mai puţin efort“, grădinile devin mai personale şi intime. Ele depind mai puţin de designul clasic şi devin mai expresive, mai libere. Grădinarii folosesc tot spaţiul de care dispun, de la curte până la acoperişuri. De asemenea, ei profită de speciile pitice de plante perene, de pomii şi arbuştii care se găsesc în magazine.
Amenajarea grădinii cu plante de ghiveci
Această idee este foarte la modă. Cele mai des sunt folosite grupurile de ghivece, pentru a crea o masă de frunze sau flori sau pe post de bordură. În ghivece pot fi puse tot felul de plante, de la cele perene sau anuale, până la speciile pitice sau legume. Interesul pentru plantele anuale a crescut foarte mult de când a apărut această idee şi au fost aduse în prim-plan plante ca Bacopa, Calibrachoa, Surfinia.
Grădinile sunt