Site-ul care a publicat rapoartele secrete despre războiul din Afganistan a fost fondat în 2007, de australianul Julian Assange. Assange vrea ca site-ul său să fie un serviciu de informare a lumii. A publicat în acest scop peste un milion de documente secrete.
Lansat la începutul lui 2007 cu misiunea de a schimba lumea prin desfiinţarea unor secrete oficiale bine păzite de politicieni, wikileaks.org a difuzat SMS-urile din ultimele clipe de viaţă ale persoanelor care au pierit în atentatele de la World Trade Center, la 11 septembrie 2001.
Mai citiţi şi:
Site-ul WikiLeaks, „agenţia CIA a popoarelor“
A publicat corespondenţa controversată dintre oamenii de ştiinţă specializaţi în schimbări climatice de la University of East Anglia şi imaginile video cu soldaţii americani care se pregăteau să omoare civili neînarmaţi la Bagdad.
„În era jurnalismului online, site-ului WikiLeaks i se pot atribui mai multe lovituri de presă decât ziarului «Washington Post» în 30 de ani de activitate", afirmă Clay Shirky, un „guru" specializat în studiul internetului.
Informaţii top secret ies la iveală
Printre altele, site-ul a făcut publice cele 92.000 de rapoarte despre misiunile de război din Afganistan. La 26 iulie, această informaţie a apărut pe prima pagină a publicaţiilor „New York Times", „The Guardian" şi „Der Spiegel".
Julian Assange (39 de ani), proprietarul WikiLeaks, a declarat săptămâna trecută că site-ul său va publica în continuare aproximativ 15.000 de documente militare confidenţiale asupra războiului din Afganistan. Acţiunea va continua, în pofida unei cereri formulate de Pentagon prin care se solicită ca miile de documente deja publicate să fie predate şi să nu mai fie difuzate altele.
Nu se ştie în ce ţară trăieşte
Spre deosebire de mass-media tradiţională, WikiLeaks a sc