De-a lungul carierei sale, maestrul coregraf a reuşit să adune peste 80 de premii, obţinute la festivaluri judeţene şi interjudeţene de dansuri populare.
Şi-a început cariera de coregraf profesionist în 1964, când s- a angajat la Consiliul Orăşănesc al Sindicatelor Bârlad. Acesta a fost anul în care George Ilaşcu a pus bazele primei formaţii de dansuri populare din municipiul Bârlad, ansamblu din care făceau parte 24 de perechi.
„Este formaţia cu care am obţinut şi primele mele premii la spectacolele regionale. Îmi aduc aminte că pe vremea lui Nicolae Ceauşescu se organizau concursuri între întreprinderi, numite Dialog pe aceeaşi scenă“, povesteşte George Ilaşcu.
Mândru la „Cântarea României“
Între anii 1968 şi 1990, ansamblurile pregătite de maestrul coregraf au fost o prezenţă constantă pe scena festivalului naţional „Cântarea României“, emblemă a fostului regim comunist. „Cu formaţiile pe care le pregăteam am parcurs toate etapele acestui concurs. Am trecut de fazele judeţene, interjudeţene şi am ajuns până în finala concursului“, spune maestrul.
Un fin cunoscător al dansului popular românesc, George Ilaşcu şi-a dedicat întreaga carieră dansului din zona judeţului Vaslui. „Iubitorii de folclor ştiu că fiecare comună sau localitate are dansurile sale specifice. Pentru stilul moldovenesc, caracteristic este ritmul alert al jocurilor. În judeţul Vaslui, predomină horele şi sârbele. Vasluiul se poate lăuda cu ansambluri precum Stejărelul de la Pădureni sau Doina Prutului din Murgeni“, precizează artistul.
Lada de zestre a judeţului Vaslui
În opinia maestrului coregraf George Ilaşcu, un dans specific judeţului Vaslui este cel intitualt „Rândurile“, joc întâlnit numai în satul Munteni de Sus.
Potrivit tradiţiei, acest dans este interpretat cu ocazia Anului Nou, de un ansamblu format din 1