Dacă subvenţiile vor fi eliminate, cele mai ieftine soluţii pentru încălzirea caselor în timpul iernii vor fi sobele cu lemne şi centralele pe gaze. Specialiştii recomandă să fim atenţi la costurile fiecărei soluţii de încălzire şi, mai ales, să gândim pe termen lung.
În pachetul de măsuri de austeritate anunţat de Guvern la începutul acestei veri era inclusă şi eliminarea totală a subvenţiilor pentru energia termică, urmând ca doar populaţia defavorizată să mai beneficieze de ajutoare de căldură.
Mai citeşte şi:
Ce este mai ieftin: să ne încălzim de la sistemul centralizat sau să ne montăm centrale de apartament?
Coşul de cumpărături al arădenilor a sărăcit în urma TVA-ului mare
Acest lucru ar dubla facturile populaţiei la încălzire. Anunţurile s-au soldat cu mii de cereri de debranşare şi, cu gândul la frigul de la iarnă, românii au început să investească în centrale termice de apartament.
Însă debranşările în masă înseamnă o tragedie pentru cei rămaşi în sistemul centralizat - care, de regulă, sunt persoane cu venituri reduse. „Dacă rămân puţini clienţi racordaţi la sistemul centralizat, consumul scade, deci cresc costurile constante. Asta înseamnă că cei care rămân racordaţi vor plăti mai mult, iar sistemul centralizat va fi în prag de colaps", ne-au declarat experţi din domeniu.
Subvenţiile mai au o şansă
În acest context, premierul Emil Boc a cerut comisiei interguvernamentale pentru energia termică să vină cu soluţii pentru ca, totuşi, subvenţiile să nu fie eliminate.
„Vom propune premierului Emil Boc menţinerea subvenţiilor în acest an. Trebuie să se oprească investiţiile în tehnologiile vechi. Acestea trebuie înlocuite cu unele noi, pentru reducerea consumului de energie primară şi diminuarea poluării", a declarat preşedintele Institutului de Studii şi Proiectări Energetice, Dan Gheor