Pe vremea când era elevă la Şcoala Medie Tehnică de Finanţe profita de apropierea de Grădina Botanică pentru a fugi în serele celebre în toată Europa. Acolo fura meserie.
Pentru fata de ţăran din Coasta Clujului, cum se numea satul din care venise, faptul că locuia la căminul şcolii medii, în imediata vecinătate a Grădinii Botanice, a fost o binecuvântare.
„Mă rugam de cei din grădină să mă lase să îi ajut. Dădeam cu sapa printre răsaduri, aduceam apă să stropeam florile, mă uitam cum le preparau îngrăşămintele, prin metode care nici azi nu le vezi publicate în vreo carte, şi uite aşa furam tainele horticulturii", îşi aminteşte fosta economistă.
Portret: A învăţat secretele fotbalului de la Mircea Lucescu
Un paradis al florilor
Căsătorită cu un fost coleg de şcoală, a început activitatea în Baia Mare unde a primit repartiţia. Ulterior au ajuns la Tecuci, locul de baştină al soţului.
„Aveam de gând să ne mutăm la Bucureşti unde aveam o casă. În 1964 însă am ocupat un post de inspector la Banca Naţională, sucursala Brăila şi am căutat o gazdă. De aici ni s-a tras la amândoi, pentru că în scurt timp s-a mutat şi soţul la Brăila, la CEC. Uite aşa am juns brăileni", ne-a povestit Maria Vişan Brăescu.
Pentru un îndrăgostit de horticultură Brăila era pe atunci un paradis.
„În Grădina Mare era explozie de flori. Bulevardul Independenţei era de asemenea plin de trandafiri, la capete existau nişte arcade pe care erau trandafiri căţărători, în Lacu Sărat de asemenea erau straturi lângă straturi de flori. Caracteristice erau pe atunci în municipiu, acele aşa numite borcane florale. Erau din plasă metalică, umplută cu pământ şi florile erau înfipte orizontal. Dădea impresia unui uriaş vas de pământ, colorat", ne-a explicat interlocutoarea.
Portret: Cezar Brătulescu este ofiţerul care a ajuns profesor de istorie/Află de aici pov