"Dacă este vorba de un scurtcircuit la alimentarea aparatului de aer condiţionat, responsabilii sunt: firma care a instalat aparatul şi care se ocupă de service-ul acestuia, serviciul administrativ al spitalului, personalul de pe tură", explică un fost manager de spital situaţia de la Giuleşti.
Echiparea spitalelor din Bucureşti şi mentenanţa lor au trecut la Primăria Municipiului Bucureşti din aprilie 2009. Direcţia de Administrare a Spitalelor din cadrul Primăriei Capitalei se ocupă de investiţii.
Problema este instalaţia electrică veche, subdimensionată. Maternitatea Giuleşti este o clădire foarte veche, unde nu mai are ce căuta un spital, consideră fostul manager. Atunci de ce are în continuare autorizaţie de funcţionare? Pentru că în sistemul sanitar sunt oameni puternici care rezistă timp de decenii în anumite spitale sau şefi de secţii pe care nimeni nu i-a schimbat în toată această perioadă.
"Ca şi în cazul altor spitale de diverse specialităţi din Bucureşti, primeşte autorizaţie din inerţie. În acest caz este vorba de Bogdan Marinescu, care a fost şi ministru al sănătăţii în anii '90. De peste 20 de ani este şef la Giuleşti. N-ai cum să-l dai la o parte. Sunt oameni care vor să aibă spitalul lor, cum este de exemplu şi cazul Monicăi Pop de la Spitalul de Oftalmologie din Piaţa Lahovary din Bucureşti. Sunt veşnici". Totuşi, există nişte instituţii care dau autorizaţii anual pentru funcţionarea acestor spitale în asemenea spaţii improprii.
"Da, trebuie autorizat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (foştii Pompieri), de Direcţia de sănătătate publică, de Inspectoratul pentru protecţia muncii", explică fostul manager.
Şi dacă aceste clădiri sunt vechi, improprii pentru a funcţiona, de ce primesc autorizaţie de funcţionare de la Direcţiile de sănătate publică? Specialiştii de acolo nu-şi dau seama în ce hal su