În timp ce jucătorii de pe piaţa internă vorbesc despre scumpirea iminentă a pâinii, România continuă să exporte sute de mii de tone de grâu în Spania, Italia, Olanda, Irak şi Libia. Producătorii au anunţat pierderi cauzate de inundaţii, dar nu cât să bulverseze piaţa cu un preţ exagerat. Au încercat asta acum câţiva ani şi s-au fript. Acum, bazându-se pe mai puţină materie primă, unele societăţi de morărit şi panificaţie estimează creşteri de preţ ale produse
În timp ce jucătorii de pe piaţa internă vorbesc despre scumpirea iminentă a pâinii, România continuă să exporte sute de mii de tone de grâu în Spania, Italia, Olanda, Irak şi Libia.
Producătorii au anunţat pierderi cauzate de inundaţii, dar nu cât să bulverseze piaţa cu un preţ exagerat. Au încercat asta acum câţiva ani şi s-au fript. Acum, bazându-se pe mai puţină materie primă, unele societăţi de morărit şi panificaţie estimează creşteri de preţ ale produselor finale (pâine, covrigi, cozonaci) de până la 30%.
În replică, producătorii de grâu susţin că o scumpire accentuată a produselor de panificaţie ar fi nejustificată. „Piaţa grâului a mai suferit modificări de preţuri şi în urmă cu câţiva ani. Atunci a crescut preţul pâinii, dar grâul s-a vândut ulterior la un preţ mai mic. Acum, normal ar fi ca pâinea să nu se scumpească, iar producătorii din panificaţie trebuie să înţeleagă că nu trebuie procedat astfel“, spune Culiţă Tărâţă, unul dintre cei mai mari producători de grâu din România, având în proprietate şi în concesiune aproape 56.000 de hectare de teren agricol cultivat cu grâu. Ce‑i drept, dacă anul trecut a recoltat şase tone la hectar în zona Brăilei, anul acesta doar jumătate din această cantitate a ajuns în silozuri. În schimb, din zona Neamţului, zonă neafectată de inundaţii, producţia a fost aceeaşi: 6,5 tone la hectar. „Din cauza inundaţiilor, anul ăsta am pierdut opt-zec