Turismul e una dintre cele mai profitabile industrii din lume, neproducand poluare, creand slujbe si aducand "bani verzi", ceea ce in conceptia multora se reduce la valuta straina.
In ceea ce priveste Romania, a existat o multime de publicitate negativa, care continua sa influenteze agentiile de voiaj si putinii turisti predispusi s-o viziteze, dar care isi schimba itinerariul.
"Murdar ca Romania"
Prin anii 1960, actrita americana Zsa Zsa Gabor a facut o vizita la Bucuresti, avand o multime de experiente neplacute. La hotel i s-au furat o multime de articole personale, incluzind trusa de machiaj, fara de care o actrita se simte in pielea goala. La hotelul unde a stat WC-ul era infundat, iar restaurantele prezentau
meniuri inferioare, la preturi exorbitante. Camera de hotel a costat-o peste 200 de dolari pe noapte si nici macar nu avea un televizor.
Nu e de mirare ca multe expresii peiorative ca: "Murdara ca Romania", "Hotie ca-n Romania" au devenit o parte integranta a vacabularului ei, de cate ori avea ocazia sa se planga de aspectele negative ale turismului international. A mai inclus Mexic si Italia in lista ei de locuri "favorite" pentru a fi evitate. Mexic si Italia au devenit, in anii urmatori, exemple de cum trebuie tratati turistii, dupa interventiile severe ale guvernelor respective.
Venitul din turism poate fi o componenta substantiala a produsului national brut. Taxele si impozitele pe camerele de hotel, pe acomodarile turistice, cum ar fi funicularele de ski si alte tipuri de distractie, sunt folosite, in exclusivitate, pentru a promova turismul.
Cum se bea sucul la televizor?
Experienta mea personala, ca turist american in Romania, n-a fost deloc placuta. Invitat de niste amici la casa ofiterilor din Pitesti, la un mic banchet, am gasit WC-urile murdare, intr-o stare