Serviciul Federal de Securitate (FSB) a scurs în presa rusă înregistrarea reţinerii diplomatului român, al cărui predecesor a fost filat şi el. Sursa: EVZ
Interesul "colaboratorilor SIE" din Ambasada României la Moscova pentru cetăţenii ruşi şi moldoveni care aveau acces la informaţii secrete a fost remarcat de agenţii FSB încă din anul 2008, de pe vremea predecesorului diplomatului Gabriel Grecu, Dinu Pistol, scrie publicaţia "Komsomolskaia Pravda". Aceasta şi mai multe televiziuni din Rusia au intrat în posesia filmului reţinerii lui Grecu, la Moscova, în Centrul Comercial Favorit.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Diplomat român acuzat de spionaj în Rusia
Trădat de informator
Potrivit "Komsomolskaia Pravda", Dinu Pistol ar fi recrutat un cetăţean rus de la care primea informaţii despre situaţia economică şi politică din Transnistria şi Republica Moldova, în schimbul unor sume în valută.
Informaţiile, care nu erau însă secrete, ajungeau la Pistol prin intermediul cutiilor pentru păstrarea obiectelor personale ale clienţilor supermarketurilor moscovite.
Cel care i-a cerut rusului informaţii secrete, cu caracter militar, a fost succesorul lui Dinu Pistol în funcţia de secretar I al Ambasadei României la Moscova, Gabriel Grecu. Informatorul a simţit că "miroase a trădare" şi a anunţat serviciile de contraspionaj, adaugă sursa citată, neprecizând însă data flagrantului.
Trupele din Transnistria, "un os în gât pentru români"
Ziariştii de la "Komsomolskaia Pravda" scriu că Bucureştiul are interesul ca, mai devreme sau mai târziu, Republica Moldova, Transnistria şi regiunile Cernăuţi şi Odesa, din Ucraina, să intre în componenţa României pe cale paşnică.
Astfel încearcă să explice publicaţia rusă interesul pentru informaţii secrete privind situaţia din aceste zone. "Flota ru