Emilia Corbu are un cv impresionant: doctor în istorie, arheolog expert, cercetător ştiinţific, conducător ştiinţific al şantierului arheologic Vlădeni-Popina Blagodeasca, organizator şi co-organizator a peste 30 de expoziţii.
Născută în urmă cu 43 de ani, în judeţul Tulcea, Emilia Corbu a trecut „graniţa“ în Ialomiţa câţiva ani mai târziu, alături de familie. Pasiunea pentru arheologie şi istorie a venit încă din fragedă copilărie, Emilia fiind „un copil pasionat de istorie, care mergea la toate olimpiadele de profil“.
Drumul spre succes, pavat cu piedici
După terminarea liceului, pentru a îşi îndeplini visul, Emilia a început meditaţiile la istorie şi filosofie. Ştia prea bine de ce. „La finele liceului, am început să fac meditaţii la istorie şi filosofie, pentru că atunci la Facultatea de Istorie se intra pe baza examenelor de istorie şi filosofie. Din păcate, în timpul comunismului, se intra foarte greu la Facultatea de Istorie. La centrele universitare din Bucureşti, Iaşi şi Cluj, erau doar aproximativ 100 de locuri la facultăţile de istorie“, rememorează Emilia Corbu.
Din păcate, însă, nu a luat examenul de la prima încercare. Urmarea? Pentru că vroia să facă neapărat arheologie, a ales Constanţa, unde Universitatea „Ovidius“ era singura din ţară, la vremea aceea, care avea un profil de arheologie. Lupta pentru unul din cele 25 de locuri nu a fost deloc uşoară, însă, de data aceasta, Emilia a ieşit învingătoare.
Citiţi mai multe în ediţia de astăzi a cotidianului „Adevărul de Seară“ Slobozia!