Managerii producatorilor de panificatie Boromir, Titan si Spicul sustin ca asteapta finalizarea recoltei si stabilizarea pretului grâului pentru a decide daca vor mari pretul produselor de panificatie. În cazul în care pretul grâului va continua sa creasca, pretul pâinii s-ar putea majora cu pâna la 25%, respectiv pâna la 1 leu si 30 de bani, potrivit estimarilor ZF pe baza informatiilor oferite de producatori.
"Vom fi afectati fundamental. Orice crestere de pret la grâu determina o crestere a pretului pâinii. Din pacate, acest lucru se întâmpla în România nu pe baze reale, ci pe zvonuri. Exista zvonuri ca pretul grâului va creste cu 30-35 %, astfel încât probabil ca se va ajunge la o crestere a pretului pâinii cu 20-25%. Orice crestere a pretului grâului cu peste 5-7% este realizata însa pe baza speculativa si psihologica", a declarat Gheorghe Ilie, presedinte si CEO al producatorului de panificatie Spicul, care a finalizat anul acesta relocarea unitatii de productie din Capitala în localitatea Chitila din judetul Ilfov.
Grâul are o contributie de aproximativ 70% la pretul fainii care la rândul ei determina 50% din pretul pâinii, explica producatorii de produse de panificatie, ceea ce înseamna ca grâul reprezinta 35% din pretul final al unei pâini.
Când încep scumpirile
Aceasta înseamna ca unii producatori vor începe sa creasca pretul fainii si pâinii din portofoliu chiar din aceasta luna, ca reactie directa la majorarea pretului grâului. Cu toate acestea, producatorii evita sa afirme daca vor creste sau nu preturile si cu ce procent sau cum va fi afectata afacerea pe care o conduc.
"Daca pretul grâului va continua sa creasca, vor fi afectate toate produsele de panificatie. Este însa prea devreme sa facem o estimare despre cum va fi afectat businessul Titan de aceasta decizie de a creste preturile. Atunci când recolta va fi final