România se plasa, în iunie, pe prima poziţie în UE în funcţie de ritmul lunar de creştere a producţiei din construcţii, de 16,5%, potrivit Eurostat. Scăderea anuală s-a temperat substanţial, la -5,3%, faţă de -16,4% în mai.
Avansul mediu la nivelul blocului comunitar a fost de 3,5%. În mai, România a înregistrat o scădere a producţiei din construcţii, în ritm lunar, de 1,3%. Scăderea medie, la nivelul UE, a fost de 0,1%.
Dintre cele 14 state prezente în raportul Eurostat, şase au consemnat scăderi ale indicatorului, celelalte ţări înregistrând evoluţii pozitive. După România, cele mai accentuate creşteri se observă la Spania (7,2%) şi Polonia (4,5%). Cele mai mari scăderi sunt consemnate de Ungaria (2,3%), Olanda (1,8%) şi Slovenia (1,6%).
În ritm anual, activitatea din construcţii a scăzut în iunie, în România, cu 5,3%, după un declin de 16,4% în luna mai. La nivel comunitar, indicatorul a crescut cu 5,4% în iunie, comparativ cu o scădere de 2,8% în mai.
Producţia din construcţii a crescut în iunie, comparativ cu aceeaşi lună din 2009, în cinci state comunitare şi a scăzut în nouă. Cele mai mari avansuri au fost înregistrate de Spania (18,6%), Marea Britanie (13,6%) şi Polonia (10,2%). Cele mai accentuate evoluţii negative sunt observate la Ungaria (19,6%), Bulgaria (17,5%) şi Slovenia (16,9%).
În zona euro, regiune care reuneşte cele mai mari economii din Uniune, producţia din construcţii a crescut cu 2,7% în ritm lunar şi cu 3,1% în ritm anual.
Datele Eurostat referitoare la evoluţia în ritm lunar a activităţii din construcţii sunt ajustate sezonier, iar cele privind evoluţia anuală sunt ajustate în funcţie de numărul zilelor lucrătoare.
Institutul Naţional de Statistică a anunţat la începutul lunii august că în luna iunie volumul lucrărilor de construcţii a crescut faţă de mai, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată