Uniunea Europeană doreşte să pună la punct un mecanism de avertizare timpurie şi de intervenţie rapidă în caz de catastrofe naturale. Acest lucru a fost discutat, joi, la Bruxelles, într-o conferinţă de presă.
Comisarul european Kristalina Georgieva a ţinut să precizeze că în Uniunea Europeană trebuie să existe un astfel de mecanism. "Ne trebuie o imagine mai clară a capacităţilor de care dispune fiecare membru pentru a interveni atunci când o ţară nu poate face singură faţă situaţiei. Trebuie să ştim exact pe ce specialişti şi pe ce tehnică ne bazăm", a adăugat Georgieva.
Mai citiţi şi:
Spania, statul UE cu cea mai mare creştere anuală a sectorului construcţiilor, România, performera lunii iunie
Conform Deutsche Welle, comisarul pentru asistenţă umanitară este de părere că Europa are nevoie de o reţea care să asigure o mai rapidă şi mai eficientă intervenţie în cazuri de catastrofe naturale. "Este vorba despre un sistem de avertizare, care să permită acordarea de ajutor în interval de ore de la declanşarea stării de necesitate - atât în interiorul Uniunii Europene cât şi în afara spaţiului comunita", a explicat Kristalina Georgieva.
Comisarul Bulgariei a dat ca exemplu experienţa acumulată de Italia în administrarea situaţiilor post-seism şi, respectiv, de Polonia sau România în managementul de criză în caz de inundaţii.