Uitaţi-vă peste umăr: unul din cei patru semeni din apropiere riscă să fie răpus de cancer. Iar numărătoarea nu vă exclude!
Registrul naţional de cancer arată că în Bihor au murit în ultimul deceniu 22.000 de oameni care sufereau de această boală, că 18.000 sunt încă sub tratament, iar anual apar cam 2.500 de cazuri noi de îmbolnăviri.
Cum durata de supravieţuire a unui pacient descoperit în fază incipientă este de numai 5 ani, deci vorbim de o luptă contra-timp, municipalitatea vrea să demareze de urgenţă construcţia la Oradea a unui Centru regional de oncologie. Pentru ca miracolele la care speră pacienţii să se şi întâmple...
Condamnaţi la moarte
Statisticile sunt cutremurătoare. Bihorul se află în topul judeţelor cu cel mai mare număr de bolnavi de cancer, iar trendul este crescător. Dacă în anul 2000 numărul pacienţilor nou luaţi în evidenţă era undeva sub 1.000 de persoane, 5 ani mai târziu acesta a crescut la 1.950, iar în 2010 a ajuns la 2.500 de bolnavi. Doar judeţul Cluj şi Capitala înregistrează mai mulţi pacienţi pe an, asta datorită populaţiei mai numeroase dar şi faptului că bihorenii încearcă să se trateze acolo.
"În Bihor, afecţiunile oncologice sunt principala cauză de morbiditate şi de mortalitate după cele cardiace. Statisticile arată că incidenţa de cancer este de 1 la 4 persoane", declară medicul Simona Mihuţiu, şeful Secţiei de Oncologie a Spitalului Clinic Judeţean.
Predispoziţia la cancer dată de dieta specifică zonei, bazată pe carne de porc şi grăsimi, de obiceiurile nesănătoase precum fumatul şi consumul de spirtoase, de poluare, sedentarism şi multe altele fac ca bihorenii să fie în fruntea listei condamnaţilor la moarte. Aparatura din anii ‘50 şi numărul redus de specialişti îi determină pe bolnavii cu bani să caute ajutor la Cluj, Debreţin sau Bucureşti, iar pe cei săraci la Bunul Dumnezeu...
Pr