Asa cum este esential pentru persoanele care sufera de diabet sa respecte restrictiile alimentare impuse de aceasta afectiune (cum ar fi cele referitoare la produse fainoase rafinate, alimente prajite sau procesate), la fel de important este si sa acorde atentie la ce mananca.
Dupa cum arata Prevention, mai multi nutriotionisti si specialisti americani in aceasta boala au cazut de acord asupra catorva alimente care sunt indicate diabeticilor intai pentru ca sunt bogate in patru nutrienti sanatosi (fibre, omega 3, calciu si vitamina D) si apoi pentru ca pot fi preparate sub diverse forme sau pot fi consumate si simple.
1. Fasole si linte
Fasolea nu numai ca este bogata in fibre, dar contine si calciu (o jumatate de ceasca cu boabe de fasole alba are cam 100 de miligrame de calciu, adica aproximativ 10% din necesarul zilnic) si proteine, avand un continut scazut de grasimi saturate spre deosebire de alte surse de proteine, ceea ce este benefic arterelor.
Lintea are de asemenea multe fibre (o ceasca de linte gatita contine aproximativ 16 grame de fibre) si o varietate de vitamine si minerale.
2. Lactate
Acestea constituie cea mai buna sursa de calciu si vitamina D. Un studiu a demonstrat ca femeile care consuma mai mult de 1.200 de miligrame de calciu si 800 UI de vitamina D pe zi au un risc cu 33% mai mic de a face diabet decat cele care consuma mai putin.
3. Somon si ton
Somonul este bogat in acizii grasi omega 3 (aproximativ 90 de grame contin 1.800 de miligrame din acestia), care reduc riscul de boli cardiovasculare, te ajuta sa slabesti si imbunatatesc rezistenta la insulina. De asemenea, si tonul contine acizi grasi omega 3, insa acesta poate avea si cantitati mai mari de mercur, de aceea este bine sa nu consumi mai mult de 340 de grame pe saptamana si sa il alegi pe cel s