Nu cred ca este vreun cetatean al tarii asteia care nu ar vrea ca Romania sa devina o Elvetie orientala. Intrebarea este de ce unele tari s-au dezvoltat asa de repede, pe cand noi batem pasul pe loc de 20 de ani?
Raspunsul l-am aflat de la domnul profesor Horia Popa de la Camera de Comert Timisoara, care ani indelungati a studiat cu mijloace stiintifice economiile dezvoltate. Domnia sa afirma cu convingere si argumentat ca progresul este posibil doar daca in prealabil in societate apar asociatii de tip cluster.
Clusterele nu sunt altceva decat organizatii pe baza de interese comune, precum o asociatie de locatari, o asociatie pentru salvarea cainilor strazii, o asociatie sportiva, o comunitate baptista etc.
Acest fel de asociere potenteaza forta de impact a membrilor ei proportional cu buna organizare a activitatii. Cu cat mai bine este organizat clusterul, cu atat mai eficienta este activitatea si mai puternica influenta lui in societate.
Clusterul nu este o inventie actuala, el exista de cand lumea si ginta din comuna primitiva, legiunea romana, hoardele tatarilor, breslele mestesugarilor, sindicatele muncitorilor nu sunt altceva decat clustere. Interesant este ca toata natura este organizata astfel, precum specializarea celulelor in organism sub forma de organe, organizarea corpurilor ceresti in galaxii, un stup de albine etc.
Desigur ca popoarele cu o inclinare nativa spre disciplina, cu un nivel educational ridicat, in care respectul pentru aproape nu e o vorba goala, vor forma mai usor clustere bine organizate. Va trebui si noi sa intelegem ca progresul societatii poate fi realizat numai prin formare de retele aflate in competitie si cooperare pe toate nivelele ierarhice. Asa au reusit America de Nord (2 tari) si Asia-Pacific (13 tari) sa depaseasca Europa dupa anul 1980. Esecul UE de a deveni "cea mai