După întâlnirea de luni între premierul Boc şi grupul deputaţilor PDL, aceştia din urmă au primit SMS-uri pe telefoanele de serviciu, în care erau informaţi că la rectificarea bugetară, deci cea operată în şedinţa de guvern de ieri, vor primi, fiecare, câte 200.000 de lei, aproximativ 47.000 de euro, "pentru acoperirea unor cheltuieli din colegiu".
Acestea ar trebui, conform indicaţiilor trasate prin SMS-uri, să acopere "cu precădere investiţii în şcoli şi drumuri". PDL are 125 de deputaţi, deci efortul financiar al Guvernului s-ar ridica la 5,8 milioane de euro, bani care să meargă în colegiile parlamentarilor democrat-liberali, pentru a mai ridica puţin din imaginea partidului în ochii alegătorilor.
De altfel, în cadrul discuţiilor cu premierul, precum şi în şedinţa Biroului politic, parlamentarii PDL i-au reproşat lui Emil
Boc faptul că miniştrii nu deblochează investiţiile astfel încât să aibă şi ei posibilitatea să ofere ceva electoratului în colegiile lor. În plus, având în vedere că o dată cu începerea sesiunii parlamentare se va redeschide subiectul moţiunii de cenzură şi în contextul în care deja un parlamentar al PDL a trecut la PSD, iar al doilea - senatorul Georgică Severin - îşi pregăteşte demisia pentru începutul lui septembrie, Emil Boc are nevoie şi de stimulente financiare pentru a-i convinge pe parlamentarii săi să nu voteze împotriva sa la moţiune. Metoda alocării banilor pentru colegiile parlamentare la rectificarea bugetară contra susţinere în Parlament a mai fost, de altfel, practicată de Guvern, promisiuni de fonduri pentru colegiile lor primind şi demisionarii din PSD şi PDL. Ulterior, aceştia s-au plâns că nu au mai primit banii. Sumele respective nu sunt prevăzute în Legea bugetului, ci pot să iasă din fondul de rezervă al Executivului, prin hotărâre de guvern, pe diverse proiecte punctuale, pe localităţi.