Repatrierea rromilor poate fi o soluţie de moment, dar pe fond, problema nu se rezolvă. Iată ce spune la RFI preşedintele Camerei Deputaţilor,Roberta Anastase. Reacţia sa vine în ziua în care Franţa trimite la Bucureşti 79 de rromi, care au acceptat să revină acasă, contra unor sume de bani. "Abordarea într-un mod colectiv nu este calea nici corectă, nici europeană", afirmă Roberta Anastase.
Repatrierea rromilor poate fi o soluţie de moment, dar pe fond, problema nu se rezolvă. Iată ce spune la RFI preşedintele Camerei Deputaţilor,Roberta Anastase (audio). Reacţia sa vine în ziua în care Franţa trimite la Bucureşti 79 de rromi, care au acceptat să revină acasă, contra unor sume de bani.
"Evident, poate fi o soluţie de moment pentru o comunitate, în momentul în care consideră că este într-un anumit fel agresată. În schimb, pe fond, problema nu se rezolvă. Pe fond, abordarea nu este cea corectă şi lucrul acesta a fost spus nu numai de autorităţile române, ci şi de Comisia Europeană şi nu o dată, ci în repetate rânduri. Vinovăţiile colective nu sunt cele corecte. Sigur, pentru cei care greşesc există legea. Abordarea într-un mod colectiv nu este calea nici corectă, nici europeană", afirmă Roberta Anastase.
Preşedintele Camerei Deputaţilor apreciază că problema rromilor nu este una românească sau franceză, ci una europeană. "Aici sunt două şcoli de gândire : cele care privesc problema rromilor ca o problemă de nivel naţional şi cele care privesc problema ca una de nivel european, care necesită o abordare europeană. Când eram euro-parlamentar, am propus înfiinţarea unei agenţii europene pentru rromi, care să gândească tocmai aceste politici de integrare la nivel european, pornind de la premisa că în sine, această comunitate este una nomadă, care se mută dintr-un loc într-altul şi pe care nu o poţi ţintui pe un anumit teren", explică fostul parlamentar