Coleg cu Nicolae Labiş şi Radu Cosaşu, Fănuş Neagu a învăţat să caute frumoşi nebuni, cu mână sigură, de la Sadoveanu, Panait Istrati şi Vasile Voiculescu. Despre Fănuş Neagu nu poţi să scrii decât cu sentimentul că spui vorbe care nu-s ale tale, ci ale lui, ale marelui scriitor.
Profil
NĂSCUT: 5 aprilie 1932, Gradiştea, Brăila
STUDII: Liceul Militar Iaşi, Şcoala Pedagogică Bucureşti, Facultatea de Filologie Bucureşti, studii neîncheiate
OCUPAŢIE: Scriitor
FAMILIE: Căsătorit, o fiică
Este, la rându-i, "un frumos nebun" care a vorbit cu oamenii, dar s-a tutuit cu sfinţii. O recunoaşte cu o seninătate aparte care te face să-ţi pui condeiul pe birou şi să taci. Să laşi ascultarea să fie o a doua natură a ta.
"Zulufi de lampă verde"
"În tinereţe vorbeam cu oamenii, mă tutuiam cu sfinţii şi eram ferm convins că toţi salcâmii de pe Strada Mare a Brăilei împrumută dimineaţa umbră de om. În acele vremuri ştiam să cobor fluierând de pe Vârful cu Dor, în fiecare clipă mă bătea vântul cu lună plină şi mă aşteptau la fiecare colţ domniţe cu zulufi de lampă verde", ne încântă Fănuş Neagu.
"Poartă-te ca un intelectual"
L-am găsit prin telefon, între două vizite la spital, prin intermediul fiicei sale, Anita.
"Eu sunt idiot din punct de vedere tehnic, vorbeşte cu Anita!", ne-a spus scriitorul. I-am trimis Anitei un set de întrebări cărora, după o săptămână, Fănuş Neagu le-a răspuns, tot între două spitalizări.
De altfel, într-un interviu acordat lui Ovidiu Ioaniţoaia, din rezerva sa de la Elias, în luna aprilie, Fănuş Neagu răspundea cu o sinceritate frapantă la întrebarea "Care-i diagnosticul?": "Cancer, dar tu poartă-te ca un intelectual şi scrie neoplasm".
Copil năstruşnic
Născut în localitatea brăileană Gradiştea într-o famili