Stratfor, compania de analize şi studii geostrategice scrie despre rolul tot mai mare al spionajului, în contextul competiţiei tot mai mari între Occident şi Rusia. Stratfor face o analiză a contextului şi constată că ambiţiile Rusiei au crescut în ultima perioadă : Moscova a încercat pe toate căile să-şi recâştige foştii aliaţi, pentru a contracara ambiţiile Statelor Unite de a-şi instala scutul anti-rachetă în coastele Rusiei.
Rusia avertizează că expulzarea diplomatului rus de la Bucureşti "otrăveşte în mod conştient relaţiile ruso-române". În opinia Moscovei, cazul diplomatului român, prins în flagrant în timp ce încerca să obţină informaţii militare nu poate fi asimilat cu cel al diplomatului rus expulzat, care "nu are nici o legătură cu nici o acţiune care să justifice o astfel de decizie".
În consecinţă, Ministerul rus de Externe mai ameninţă că îşi rezervă dreptul de a lua măsuri după acest gest "neprietenesc". O posibilă măsură: aplicarea de sancţiuni economice. Avertismentul a venit de la preşedintele Comisiei de Politică Externă a Dumei de Stat ruse, Konstantin Kosaciov. Acesta acuză România că ar face jocurile NATO.
Stratfor, compania de analize şi studii geostrategice scrie despre rolul tot mai mare al spionajului, în contextul competiţiei tot mai mari între Occident şi Rusia.
Stratfor face o analiză a contextului şi constată că ambiţiile Rusiei au crescut în ultima perioadă : Moscova a încercat pe toate căile să-şi recâştige foştii aliaţi, pentru a contracara ambiţiile Statelor Unite de a-şi instala scutul anti-rachetă în coastele Rusiei.
România se teme de această creştere a influenţei ruse în regiune şi - estimează Stratfor - caută să obţină prin serviciile secrete, informaţii în primul rând privind regiunea separatistă Transnistria şi regiunile ucrainene Cernăuţi şi Odesa.
Aşezarea Republicii Moldova între Munţii Ca