La 26 de ani a realizat cât alţii într-o viaţă. Practică alpinismul utilitar în Norvegia, pentru care este foarte bine plătit, iar în România administrează un parc de distracţii.
Povestea sa de viaţă este una cu totul specială. Ciprian s-a născut în Ploieşti, a absolvit Liceul Economic la Buftea, şi acum face naveta Norgevia-România, în fiecare lună.
În perioada adolescenţei a dovedit apititudini de sportiv. A fost campion la rezistenţă. „Participam pentru prima dată la un concurs de alergat. S-a ţinut la Zărneşti. Am parcurs cât am putut de repede o distanţă de patru kilometri, prin munte. La linia de sosire am fost primul", se mândreşte tânărul.
O meserie riscantă
Pentru că îi plăcea să facă multă mişcare, s-a decis să urmeze şi cursuri de ghid montan, timp de doi ani. „Eram la liceu când m-am hotărât să urmez şcoala de ghizi. Făceam practică pe munte, în Bucegi. Instructorii ne predau tot felul de cursuri. Am învăţat cum să acord primul ajutor, să escaladez un munte, noţiuni elementare de supravieţuire şi orientare turistică cu harta şi busola. Totuşi, nu am vrut să devin salvamontist, pentru că în România acest job nu este luat în serios de către cei care se intitulează oamenii munţilor. Sunt mult prea superficiali. Puţini sunt aceia care se luptă cu adevărat să salveze vieţi", spune Ciprian.
De un an şi-a îndeplinit visul. Lucrează într-o ţară a Uniunii Europene, ca alpinist utilitar, alături de alţi trei români curajoşi. Coboară stânci periculoase şi abrupte, cu ajutorul unor corzi speciale, şi îşi face treaba suspendat la înălţime.
„În Norvegia autorităţile locale au mult de lucru. Sunt zone în defilee, porţiuni periculoase, unde cad bolovani peste oamenii care trec cu maşinile. Noi trebuie să curăţăm acei pereţi de bolonavi şi să montăm plase speciale împotriva căderilor de piatră sau de gheaţă. Este o muncă periculoasă, ris