Noua politică a Parisului în privinta rromilor este un subiect care provoacă o intensă dezbatere nu numai în România ci şi în Franta. Joi urmează să sosească de la Paris la Bucureşti un grup de romi, care a acceptat de fapt repatrierea voluntară. În trecut însă nu s-a creat chiar o astfel de furtună mediatică ori de cîte ori au fost organizate asemenea zboruri.
Multi observatori, precum şi oameni politici (mai ales din opozitie, e drept) consideră într-adevăr, aici în Franta, că asistăm la o instrumentalizare politică a subiectului.
Seful statului francez ar urmări, spun ei, prin măsurile securitare anuntate, un scop politic într-un moment dificil al mandatului său şi mai ales în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale.
Să notăm că de la începutul anului au avut loc alte 25 de astfel de zboruri, cu romi dispuşi să se întoarcă la ei acasă în România si în Bulgaria, si nu s-a făcut mare vîlvă în presă.
Aceste repatrieri voluntare sunt banale, dacă ţinem cont, după cum arată chiar ministerul francez al imigratiei, că anul trecut s-au întors în jur de 10 000 de romi în România si Bulgaria. De ce a devenit acest subiect, deci, exact acum, unul de natură să focalizeze atîtea energii mediatice si atîtea polemici?
Să vedem ce spun unele personalităti politice din opozitie aici în Franta.
Jean-Luc Mélanchon, preşedintele fondator al unei noi formaţiuni de stînga consideră, citat de Agentia France Presse, că politica guvernului francez în privinta romilor este "lamentabilă". El îl acuză pe Nicolas Sarkozy că a creat "o atmosferă supratensionată" si că vrea să fie un fel de "Zoro de serviciu" (citez deci din ce spune Agentia France Presse). "Nu cîstigăm nimic dacă nu tinem cont de complexitatea unor subiecte", mai spune Jean-Luc Mélanchon care mai afirmă că de la începutul verii presedintele Nicolas Sarkozy caută de fapt niste tapi ispăs