Conducerea Spitalului de Urgenţă recunoaşte că le poate asigura pacienţilor doar aportul caloric minim şi le recomandă mâncarea de acasă.Deţinuţii din Penitenciarul Galaţi au un meniu zilnic de invidiat, cu brânză, marmeladă şi carne, în timp ce bolnavii din spitale au parte doar de ceai, supe chioare şi cartofi fierţi.
Citiţi şi:
Galaţi: 18 ani de puşcărie pentru ucigaşul lui Bogdan Vătămanu
În perioada comunistă mâncarea deţinuţilor era cea mai sărăcăcioasă cu putinţă, fiertură de cartofi cu coajă sau varză cu vagi urme de slănină, iar în spitale, chiar şi atunci când alimentele erau raţionalizate, se mânca mai bine decât în puşcărie.
Acum în capitalism, situaţia s-a inversat. Persoanelor private de libertate li se alocă o normă de hrană de 2.855 de calorii zilnic, în valoare de 3,55 de lei, iar dacă suferă de boli cronice, meniul costă 3,86 de lei şi asigură 3.175 de calorii.
„Condamnaţii primesc la micul dejun, ceai, biscuiţi, brânză şi pâine. La prânz au ciorbă de zarzavat, mâncărică de cartofi cu carne şi pâine, iar seara paste cu brânză. Bolnavii cronici mănâncă dimineaţa ceai, biscuiţi, marmeladă, margarină şi pâine, la prânz au ciorbă ţărănească, ghiveci de legume cu carne şi pâine, iar seara orez cu lapte", ne-a declarat directorul Penitenciarului Galaţi, judecătorul Neculai Burlibaşa.
Ceai şi paste cu sos
În Spitalul de Urgenţă, meniul este ca la puşcărie, dar în trecut. Pacienţii care suferă de ciroză sau hepatită primesc dimineaţa ceai şi o lingură de brânză de vaci, la prânz au parte de supă de roşii (pastă de tomate dizolvată in apă fiartă) şi mâncare de cartofi (fără carne !) iar seara trebuie să se mulţumească cu tăiţei fierţi în lapte îndoit cu apă.
Persoanele cardiace şi cele cu afecţiuni renale precum şi proaspetele mămici au la micul dejun doar o cană cu lapte, iar la prânz, ciorb