Operatiunile de cautare a ramasitelor celor 13 opozanti ai regimului Gheorghe Gheorghiu Dej, in spatele unui perete dintr-o incapere din subsolul Palatului Copiilor din Cluj-Napoca, s-au incheiat, joi, fara a fi gasite osemintele lor sau alte indicii privind asasinatul din 1950, informeaza Agerpres.
Arheologul Gheorghe Petrov, expert la Muzeul National de Istorie, care a condus cercetarile alaturi de directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICCR), Marius Oprea, a declarat ca ''ipoteza privind executia si inhumarea grupului de disidenti in subsolul fostului sediu al Securitatii, azi Palatul Copiilor, a fost infirmata''.
''Fragmentul de os descoperit in timpul evacuarii pamantului nu este uman'', a spus Petrov, adaugand ca in cursul zilei de vineri vor mai fi facute unele masuratori, precum si reparatiilor peretelui obturat in scopul evacuarii celor aproximativ 30 de metri cubi de pamant din spatele acestuia.
In prima zi a cercetarilor, perforarea unuia dintre peretii de la subsolul cladirii a evidentiat o structura diferita de restul constructiei, fapt ce a condus spre ipoteza ca este vorba de un zid fals. Joi insa, investigatiile au dovedit ca acest perete de beton a fost ridicat pentru extinderea cladirii. Totodata, a fost infirmata si ipoteza existentei unei celule pentru anchete cerute de nomenclatura vremii.
Cadavrele cautate sunt ale unor persoane care au activat in miscarea armata de rezistenta anticomunista din zona Muntilor Apuseni. Toti cei 13 au fost arestati de fosta Securitate in cursul lunilor februarie, martie si mai 1949, fiind apoi condamnati, in mai multe loturi, de catre Tribunalul Militar Sibiu, in cursul lunilor septembrie si octombrie 1949.
Potrivit marturiilor unor fosti detinuti politici, dar si din informatiile transmise, in timp, de unele persoane care a