Circa 5.300 de romani au depus in luna iulie cereri pentru a beneficia de prima de la stat pentru achizitia de instalatii de incalzire alternative, instalatii solare sau pompe de caldura. Statul ofera intre 6.000 si 8.000 de lei solicitantilor, dupa regula ''primul venit, primul servit''.
In prima luna de la lansarea Programului "Casa Verde", Agentia Fondului de Mediu a contabilizat 5.315 cereri, dintre care a aprobat, pana acum, 530 de dosare. Cei mai mult beneficiari sunt din Bucuresti, Covasna, Sibiu, Timis si Bacau.
Potrivit autoritatilor, este vorba in principal de persoane care au ales sa isi monteze panouri solare pentru apa calda si incalzire, pentru care primesc o prima de 6.000 de lei de la stat. In functie de instalatiile achizitionate, subventia poate acoperi, in unele cazuri, integral pretul instalatiei.
Schema de finantare
''Depinde de structura panourilor, capacitatea instalatiei, performanta tehnologica'', spune Marius Sima, executiv manager la o firma de profil. ''Cei mai multi clienti locuiesc la curte si isi amplaseaza panourile pe casa. Am avut insa destule solicitari si de la asociatii de proprietari. Oamenii si-au facut dosare si au cumparat sisteme ceva mai sofisticate, care insa le asigura acum independenta energetica'', a mai spus expertul.
Potrivit dealerilor, mai putini sunt cei care sunt interesati de celelalte sisteme de incalzire pentru care statul ofera subventii - pompele de caldura si instalatiile de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.
''De vina este costul ceva mai mare. In plus, panourile sunt mai usor de instalat'', afirma Sima. De altfel, potrivit statisticii AFM, numai 18 dosare ce vizeaza finantari de 8.000 de lei au primit pana acum aprobare. Toate docu