Netratată, starea de deprimare se accentuează în timp, putând chiar pune viaţa persoanei în pericol. Specialiştii spun că psihoterapia, medicaţia, dar şi propria dorinţă de vindecare sunt esenţiale pentru a învinge depresia şi pentru a preveni recidivele.
O persoană din cinci este afectată de depresie la un moment dat în cursul vieţii, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii către această tulburare psihică, arată cele mai recente studii.
Afecţiunea poate avea manifestări care variază de la stări de tristeţe, care persistă şi care duc la pierderea încrederii în propria persoană, la nelinişte şi la pierderea speranţei până la apariţia unor gânduri de sinucidere.
1. Psihoterapia, esenţială
Specialiştii spun că depresia este o tulburare gravă care, dacă nu este tratată, poate pune viaţa în pericol. De aceea, este indicat ca persoanele afectate să nu ezite să ceară ajutor specializat.
„Rezultatele cele mai bune se obţin prin psihoterapie, combinată pentru o perioadă de timp cu tratament medicamentos cu antidepresive. Persoanele cu depresie este bine să se gândească la aceste alternative, deoarece sunt cele mai sigure metode care duc către vindecare", spune Lena Rusti, psihoterapeut la Clinica Mentarex Consult din Bucureşti.
2. Gândire pozitivă şi socializare
Tendinţa unei persoane cu depresie este de a vedea doar lucrurile care nu merg bine în viaţa ei. Aceasta ar trebui să evite gândurile negative şi să încerce să vadă şi părţile frumoase, să privească cu optimism către viitor.
Potrivit psihologului Lena Rusti, este important ca persoanele depresive să caute compania altor persoane. Astfel, chiar dacă pentru început acestea vor dori să fie doar alături de persoane cu care se simt în siguranţă, comunicarea îl va ajuta să depăşească multe dintre emoţiile negative.
Aceasta doarece