Primele mişcări pe „şantierul sinistraţilor“ din Dorohoi s-au observat în urmă cu două zile, deşi şefii oraşului au anunţat încă de luna trecută demararea lucrărilor. O firmă de construcţii din Botoşani a turnat temelia pentru primele case destinate celor care au rămas fără locuinţe în urma inundaţiilor de la sfârşitul lunii iunie.
„Sunt primele zece case care se văd ieşind din pământ. Sunt locuinţe pe care o firmă din Botoşani s-a angajat că le va construi din surse proprii, cu materiale de la Guvern“, a declarat primarul municipiului Dorohoi, Emil Alexandrescu.
Acesta a mai explicat că alte 80 de case sunt deja contractate şi se află în diferite stadii de execuţie. Realitatea de pe teren îl contrazice însă. În cartierul Dumbrava au fost trasate 30 de temelii şi abia au început să fie săpate şanţurile pentru alte fundaţii.
Dorohoienii, constructori pe cont propriu
„Sperăm să finalizăm aceste locuinţe până în decembrie. Materialele pe care le folosim acum sunt toate din donaţii şi ne ajung pentru aproximativ opt case. Depindem de materialele promise de Guvern şi sperăm să ajungă cât mai repede în Dorohoi“, a specificat Adrian Magda, reprezentantul asociaţiei „Habitat for Humanity“.
Unii sinistraţi, sătui să tot aştepte ajutorul promis la inundaţii de oficialii ce au vizitat Dorohoiul, au început să îşi construiască casele în regim propriu. „Cumnatul meu a reuşit şi a împrumutat materialele de la un depozit din Botoşani cu condiţia să le returnăm când vin ajutoarele de la Guvern. Dacă nu vin la timp sau dacă nu se vor mai da celor care şi-au reabilitat locuinţele singuri vom fi buni de plată“, a declarat Ioan Chirilă.
Ajutoare din judeţ
La inundaţiile din iunie, în Dorohoi au fost distruse 306 locuinţe, pagubele totale ridicându-se la 20 de milioane de lei. Guvernul a a alocat 670.000 de lei pentru