Fuga de sărăcie este principalul factor care a determinat în ultimii ani valurile de migraţie în rândul românilor. În lipsa banilor, românii aleg calea străinătăţii fără ezitări prea mari, mai ales atunci când au deja prieteni sau rude care le pot uşura găsirea unui loc de muncă şi le pot oferi un adăpost sigur în primele zile. Sursa: EVZ
În acest moment se estimează că aproximativ trei milioane de români trăiesc în afara graniţelor ţării, emigraţi definitiv sau temporar.
Înainte de 1989 numărul românilor care au ales să plece în străinătate a fost foarte mic, iar motivul principal a fost fuga de sistemul politic. Apoi, în perioada 1990-1992 a avut loc primul val de migraţie şi a aparţinut cetăţenilor români de origine maghiară şi germană, care au ales să plece la familiile stabilite deja în aceste ţări. Din 1992, pe fondul contextului economic a început miraţia românilor interesaţi de un venit financiar mai mare.
SONDAJMunca în străinătate face românii mai înstăriţi sau mai nefericiţi?Duce la divorţ Face românii mai înstăriţi Rezultate
Principalele efecte ale acestui fenomen al migraţiei s-au observat în economie şi în societate.
Sunt multe aspecte pozitive legate de emigrarea românilor: bani trimişi familiilor din ţară şi efectele care derivă (trai mai bun, maşină, casă etc), mentalitatea occidentală, noi competenţe civice şi lingvistice, gândire liberă, dezvoltarea spiritului de afaceri, încredere în forţele proprii, o viziune schimbată asupra vieţii.
În acelaşi timp sunt şi efecte negative: dorul de casă care duce la deprimare, lipsa familiei şi a celor apropiaţi, excluziunea socială, lipsa de socializare, materialism, individualism, răceală faţă de familie, aroganţă.
Miliarde de euro de la românii emigraţi
Din punct de vedere al sumelor de bani trimise de emigranţi la familiile din Ro