Concursul de proiecte organizat în 2010 de Centrul Naţional al Cinematografiei se lasă şi cu protestele câştigătorilor, şi cu acelea ale perdanţilor.
"Concursul repetă la indigo toate erorile şi hibele descoperite de Cristian Mungiu în 2008 la precedentul concurs, pe care le-a sintetizat atunci într-o scrisoare adresată ministrului culturii, extrem de actuală şi azi.
Prea multe chestiuni ambigue din regulament pe care fiecare le interpretează cum îl taie capul, prea mulţi producători care omit cu bună ştiinţă să-şi completeze fişele cu bună-credinţă, prea multe erori de calcul ale punctajelor, fişele de evaluare nu sunt publicate transparent pe site-ul CNC, dosarele proiectelor nu sunt analizate deloc de către comisii.
În consecinţă, cred că cel mai bun lucru care s-ar întâmpla ar fi recalcularea tuturor punctajelor tehnice de către o comisie paralelă, sunt convins că am avea parte de mari surprize", a declarat pentru "Evenimentul zilei" regizorul Tudor Giurgiu, cel care a obţinut cea mai mare finanţare - 1.635.000 de lei pentru lungmetrajul "Despre oameni şi melci" - la concursul organizat anul acesta de CNC.
Printre câştigătorii de la lungmetraj ficţiune se numără Cătălin Mitulescu, Marian Crişan şi Radu Jude, dar şi Sergiu Nicolaescu (al doilea din punct de vedere al finanţării, 1.561.841 de lei), Geo Saizescu şi Adrian Popovici.
LOCUL 2
Sergiu Nicolaescu va regiza „Ultimul corupt al României”, pentru care a obținut 1.561.841 de lei
Debut în lungmetraj
Răzvan Rădulescu şi Călin Netzer nu au primit finanţare de la CNC pentru proiectul "Poziţia copilului".
"Am sentimentul că oamenii care fac parte din comisii ar trebui să fie obligaţi prin regulament să facă un referat despre fiecare proiect pe care îl judecă. Acolo sunt criterii cuantificabile, ca interesul int