Cercetătorii din Hawaii au creat prima bancă de corali îngheţaţi, cu intenţia de a salva speciile vitale din ecosistemul oceanului, ameninţate cu dispariţia în următorii 40 de ani.
Banca de celule îngheţate se află în laboratorul Universităţii din Hawaii, pe Insula Coconut din Golful Kaneohe. Aici au fost deja dezgheţate cu succes mostre de spermă îngheţată cu care au fost fertilizate ouăle de corali pentru producerea de larve, anunţă LiveScience.
„Materialul îngheţat poate fi dezgheţat într-un an, în 50 de ani sau, teoretic, chiar peste o mie de ani, pentru a reînvia o specie sau o populaţie", declară Mary Hagedorn, membru al Institutului de Biologie Marină din Hawaii şi cercetător în cadrul Centrului de Conservare Smithsonian.
Practic, dacă procedura se respectă riguros, cercetătorii pot stoca mostre de material îngheţat şi le pot integra înapoi în ecosisteme pentru a reda gene noi, dar şi vigoare, populaţiilor naturale.
Recifurile de corali sunt ecosisteme vii şi dinamice, care au o contribuţie importantă: ei acţionează ca un habitat al peştilor şi al vietăţilor marine nevertebrate şi creează bariere naturale în calea furtunilor pentru zonele de ţărm.
De asemenea, coralii curăţă atmosfera de dioxid de carbon şi reprezintă o sursă potenţială pentru diferite produse farmaceutice încă nedescoperite.
În prezent, stâncile de corali trec printr-un proces de degradare din cauza influenţei omului.
Mod de Reproducere
Structurile de corali sunt formate din sute de polipi de corali care formează colonii sau din animale care construiesc stâncile. Aceşti polipi produc spermă şi ouă, care, în faza finală, produc corali tineri, numiţi şi larve.