Aceste terapii nu necesită internare şi nici anestezie generală şi au o rată de succes de peste 70%.
Romeo Popescu, un bărbat de 53 de ani din Bucureşti, este una dintre numeroasele persoane care suferă de hemoroizi. „La 18 ani mi-a apărut o fistulă perianală (n.r. - infecţie) pe care nu am tratat-o pentru că îmi era teamă de operaţie, iar în urmă cu trei-patru ani am făcut he¬moroizi şi fisură anală. Aveam dureri atroce şi sufeream de constipaţie", zice Romeo.
Bărbatul a scăpat de hemoroizi printr-o metodă care constă în „strangularea" acestora cu o bandă elastică din latex natural. „Se introduce în rect un tub sub formă de pâlnie (anuscop) pentru a ajunge la hemoroizi şi, cu ajutorul unui dispozitiv, se amplasează o bandă elastică la baza hemoroizilor. Din ziua a doua şi până în a şaptea, hemoroizii se elimină spontan prin scaun", explică Viorel Radu, medic coordonator proctolog la clinica Proctoline din Bucureşti. Tratarea hemoroizilor interni determină şi vindecarea celor externi, deoarece aceştia din urmă sunt menţinuţi de fluxul de sânge de la cei interni.
Chirurgie pentru cazuri avansate
O altă metodă de tratare a hemoroizilor este fototermocoagularea cu raze infraroşii. „Se micşorează dimensiunea hemoroidului, se sclerozează şi se atrofiază. Se face o şedinţă pentru fiecare hemoroid", spune Viorel Radu.
Hemoroizii în stadiu avansat se pot trata prin metoda cu Stappler circular, cu anestezie rahidiană sau generală şi internare timp de o zi. Se introduce un anuscop special în rect, se taie hemoroizii şi se suturează. „O altă soluţie este ligatura arterei hemoroidale prin care se suturează vasul care alimentează hemoroizii. Intervenţia se face sub ghidaj ecografic Doppler", explică medicul. Metoda implică anestezie rahidiană sau peridurală şi este recomandată pentru cazurile mai complicate. Rata de succes este de 95%, iar costul i