La trei săptămâni de când preşedintele Nicolas Sarkozy anunţa măsuri dure împotriva rromilor delincvenţi aflaţi pe teritoriul Franţei, un prim transport de bărbaţi, femei şi copii, membri ai etniei, a sosit în ţară. Până la sfârşitul lunii septembrie sunt aşteptate să se întoarcă în România şi Bulgaria 700 de persoane. Presa franceză vorbeşte de “expulzări cu conotaţie rasistă”, de “rromii transformaţi în nişte ţapi ispăşitori, şi de “guvernul francez care întinează imaginea Franţei în străinăntate”.
La trei săptămâni de când preşedintele Nicolas Sarkozy anunţa măsuri dure împotriva rromilor delincvenţi aflaţi pe teritoriul Franţei, un prim transport de bărbaţi, femei şi copii, membri ai etniei, soseşte în ţară. De câteva săptămâni încoace, romii au devenit tema de dezbatere cel mai intens disputată la Paris. Autorităţile franceze au fost aspru criticate pentru modul în care au fost făcute evacuările din taberele de rromi. În replică oficialii susţin că acţiunile lor sunt "conforme cu normele europene în materie”.
Presa franceză are însă o altă părare. Mai toate ziarele şi posturile de radio şi televiziune tratează subiectul. Se vorbeşte de “expulzări cu conotaţie rasistă”, de “rromii transformaţi în nişte ţapi ispăşitori, şi de “guvernul francez care întinează imaginea Franţei în străinăntate”. Colegul nostru Matei Vişniec ne va face un rezumat al acestor articole în 40 de minute.
Până la sfârşitul lunii septembrie sunt aşteptate să se întoarcă în România şi Bulgaria 700 de persoane. Sunt multe voci care spun însă că repatrierile nu rezolvă nimic. În lipsa unor programe autohtone şi coerente de reintegrare, mulţi dintre romi vor pleca înapoi în Europa de Vest. Ce presupune reinserţia socială a membrilor acestei etnii discutăm în emisiunea din această seară.
În care o să vă explicăm şi ce program au pus la punct oficialii de la Paris pen