Coleg cu Nicolae Labiş şi Radu Cosaşu, Fănuş Neagu a învăţat să caute frumoşi nebuni, cu mână sigură, de la Sadoveanu, Panait Istrati şi Vasile Voiculescu. Despre Fănuş Neagu nu poţi să scrii decât cu sentimentul că spui vorbe care nu-s ale tale, ci ale lui, ale marelui scriitor.
Profil
NĂSCUT: 5 aprilie 1932, Gradiştea, Brăila
STUDII: Liceul Militar Iaşi, Şcoala Pedagogică Bucureşti, Facultatea de Filologie Bucureşti, studii neîncheiate
OCUPAŢIE: Scriitor
FAMILIE: Căsătorit, o fiică
Este brăilean convins, chiar dacă autorităţile locale abia catadicsesc să-i repare casa părintească pentru a o face muzeu.
A scris şi scrie în continuare despre locurile în care a copilărit, s-a îndrăgostit iremediabil de Comorovca şi de nuvela "Codin" şi chiar dacă e la Bucureşti, sufletul lui e şi la Brăila.
Se simte brăilean până-n ultima fibră, ne-a mărturisit-o cu vorbe meşteşugite, de un firesc care ar emoţiona şi Sfinxul.
"Am intrat în oraş beat de fericirea de a-l vedea şi de-a-i sorbi miresmele. Eram copil şi am străbătut cocoţat pe sacii de grâu pe care ai mei îi duceau la vânzare în oborul Brăilei, peste 50 de km., fără să închid un ochi", spune scriitorul.
De-atunci - adaugă Fănuş Neagu - "au rămas înscrise în mine frumuseţea de neîntrecut a drumului pe ceair, clipocitul stelelor spre Moldova şi vuietul ireal al Dunării, care parcă venea pe sub pământ ca să-mi inunde pentru totdeauna fiinţa cu cel mai scump vis".
Este, la rându-i, "un frumos nebun" care a vorbit cu oamenii, dar s-a tutuit cu sfinţii. O recunoaşte cu o seninătate aparte care te face să-ţi pui condeiul pe birou şi să taci. Să laşi ascultarea să fie o a doua natură a ta.
VORBE DE SUFLET DESPRE MELEAGURILE NATALE
"Am stat în toate hotelurile frumoase ale Brăilei, dar niciodată nu