Cazul bebeluşilor arşi în spitalul „Panait Sârbu“ trebuie să producă schimbări în sistemul românesc de sănătate, spune ministrul Sănătăţii, Cseke Attila. Drama de la Giuleşti a scos la iveală nenumărate hibe ale sistemului sanitar, între care şi chestiunea scandaloasă a medicilor care lucrează atât la stat, cât şi în clinici particulare.
Gravidele din Vest fug în Ungaria să nască, speriate de pericolele şi murdăria din maternităţile româneşti
Incompatibilitatea între funcţia de la stat şi postul de la privat este premisa unui proiect de lege, aflat în fază incipientă, dar pe care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii înainte de tragedia de la Giuleşti.
Mai citeşte şi:
Ministrul Sănătăţii, la videochatul "Adevărul": Din punctul meu de vedere, responsabilii pentru tragedia de la Giuleşti n-ar mai avea ce căuta în sistem
Ministrul Cseke Attila este decis să propună proiectul odată ce presa a descoperit că managerul suspendat al Maternităţii Giuleşti, doctorul Bogdan Marinescu, are şi afaceri în sistemul medical, încasând sume importante din activitatea sa în unele clinici private, la care este şi acţionar. Există o practică a "combinării" slujbei de manager în spital public cu cea de medic din privat, în special în cazul doctorilor renumiţi din marile centre universitare.
Argumentele vin din practică
„De foarte multe ori, pacientul, care plăteşte contribuţii, se adresează spitalului de stat. I se fac analizele, eventual începe şi tratamentul, şi apoi e chemat după-amiaza, la acelaşi medic, dar la cabinetul lui privat, pentru a i se continua investigaţiile sau tratamentul. Şi este şi taxat", a afirmat ministrul Cseke Attila.
El e convins că o „separare a apelor" ar fi absolut necesară. „Spaţiul public e finanţat de stat şi trebuie susţinut prin contribuţia cetăţenilor şi prin alte mijloace, iar spaţiul priv