În România nu există o instituţie care să centralizeze numărul de studenţi români care învaţă în prezent la universităţile din străinătate, iar ONG-urile care activează în zona educaţională raportează cifre diferite. Astfel, dacă anul trecut organizaţia Integral Programe Educaţionale anunţa că 50.000 de studenţi români învaţă în străinătate, reprezentanţii grupului de ONG-uri Educativa spun că cifra este mult mai mică, de aproape 22.000 de români, bazându-se pe o serie de statistici realizate la nivel european.
Ministerul Educaţiei nu are informaţii legate de numărul studenţilor români care îşi continuă studiile superioare în cadrul universităţilor străine, pentru că studiile universitare fac parte din categoria învăţământului obligatoriu.
ŇCred că numai 3-4 % din numărul de studenţi români merg la studii în străinătate, astfel că cifra nu poate fi mai mare de 30.000- 35.000 de studenţi", este de părere Mircea Miclea, fost ministru al educaţiei şi preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, care a participat la elaborarea legii educaţiei.
Cifrele privind evoluţia numărului de studenţi furnizate de Grupul Educativa, care oferă servicii de consiliere pentru admiterea la universităţi din străinătate prin serviciul Edmundo, sunt bazate pe statisticile centralizate ale UNESCO, OECD, Institute for International Education (numărul de studenţi români aflaţi la studii în SUA) şi DAAD (numărul de studenţi români aflaţi la studii în Germania).
De ce a rămas constant în statistici numărul de români care învaţă în străinătate
Numai 800 de studenţi români s-au înscris la universităţile străine în 2007, adică mai puţin de 1% din numărul absolvenţi de bacaluareat care se înscriu la o facultate din România, deşi acesta a fost primul an în care taxele la universităţile străine erau chiar mai mici decât cele locale. Teama de necunoscut, bi