Înstrăinarea unor sedii, cu posibilitatea închirierii ulterioare, devine o opţiune tot mai des luată în considerare. Nu doar de către privaţi, ci şi de instituţiile statului, care ar putea obţine sume importante din vânzarea unor imobile din patrimoniu. Tranzacţiile de tip „sale and leaseback“, prin care vânzătorul are posibilitatea de a sta cu chirie în imobilul pe care l-a înstrăinat unui terţ, au fost întâlnite până acum, în special, în domenii în care
Înstrăinarea unor sedii, cu posibilitatea închirierii ulterioare, devine o opţiune tot mai des luată în considerare. Nu doar de către privaţi, ci şi de instituţiile statului, care ar putea obţine sume importante din vânzarea unor imobile din patrimoniu.
Tranzacţiile de tip „sale and leaseback“, prin care vânzătorul are posibilitatea de a sta cu chirie în imobilul pe care l-a înstrăinat unui terţ, au fost întâlnite până acum, în special, în domenii în care recuperarea investiţiei este greoaie. Cea mai notorie tranzacţie de acest tip a implicat hotelul Novotel din Capitală, care a fost vândut de grupul francez Accor, cu 29,5 mil. euro, diviziei de investiţii imobiliare a grupului austriac Erste. În prezent, Accor operează hotelul din postura de chiriaş, în baza unui contract pe termen lung. Omul de afaceri Radu Enache, care controlează lanţul hotelier Continental, a fost actorul a patru tranzacţii de tip „sale and leaseback“. În 2009 a vândut hotelul Hello, din zona Gării de Nord, pentru circa 9 mil. euro, companiei de leasing imobiliar Immorent. Doi ani mai devreme, Radu Enache vânduse alte trei unităţi din portofoliu prin acelaşi sistem: în 2007, unităţile Continental Arad şi Ibis Parlament Bucureşti, iar în vara anului 2008, hotelul Ibis din Constanţa. Cumpărătorul a fost, în toate cele trei cazuri, compania Raiffeisen Leasing, care a plătit, în total, circa 28,5 mil. euro.
„Până acum, acest t