Bugetul statului va acoperi şi în această iarnă o parte din costurile cu încălzirea ale populaţiei şi ale centralelor din oraşe. Guvernul analizează majorarea plafonului de 615 lei pe membru de familie până la care se acordă ajutoare sociale pentru încălzire.
Guvernul va menţine şi în această iarnă subvenţiile la căldură pentru populaţie, au declarat, pentru „Adevărul", oficiali guvernamentali. Aceasta chiar dacă în pachetul de măsuri de austeritate anunţat de autorităţi era inclusă eliminarea totală a subvenţiilor.
Mai citiţi şi:
Şeful ISPE: Subvenţiile la căldură ar putea fi menţinute în această iarnă
De ce s-a ajuns aici? Sistemul de termoficare din România este atât de învechit, încât, dacă în următorii doi ani, nu sunt înlocuite marile CET-uri (centrale electrice de termoficare) cu noi instalaţii, sectorul va intra cu siguranţă în colaps.
În prezent, sistemul de termoficare este dublu faţă de necesitatea populaţiei care a rămas racordată, ceea ce cauzează pierderi de 30% din agentul termic distribuit prin conducte, astfel că preţul final al energiei este uriaş. În acest context, fără subvenţii de la stat, facturile pentru populaţie ar fi duble, ceea ce ar însemna o tragedie, având în vedere puterea scăzută de cumpărare din această perioadă. Astfel că eliminarea totală a subvenţiilor a ieşit din calcul.
Mai multe ajutoare sociale
Potrivit unei ordonanţe de urgenţă, până la 45% din costurile cu combustibilul CET-urilor este acoperit din bugetul de stat, în timp ce autorităţile locale susţin cel puţin 10% din preţul final al energiei termice. „Această ordonanţă nu este abrogată şi nu cred că se va abroga", a declarat Liviu Grădinaru, subsecretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), în cadrul conferinţei „Focus Energetic".
El a adăugat că în bugetul rectificat pentru ac